top of page

📢 Prišiel čas, aby všetci zistili, že materská dovolenka nie je žiadna DOVOLENKA! 📢

Kľudne môžeme skonštatovať, že Slovensko ide s dobou a ani u nás nie je neznámy pojem “otcovská dovolenka.“ Ale ako to naozaj vyzerá v praxi?

Dňa 26.5.2022 tento pojem nabral nový rozmer, keď vláda schválila návrh novely o ustanovení otcovskej dovolenky. Zastupitelia silnejšieho rodu si budú môcť čerpať otcovskú dovolenku maximálne 14 dní a najneskôr do šiestich týždňov od narodenia nového člena rodiny. Hlavným cieľom tejto novely je podporiť rovnováhu pri rodinných povinnostiach mužov a žien. Otcovská dovolenka totiž nie je slovenská novinka, nadväzuje na eurosmernicu o rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom rodičov a osôb s opatrovateľskými povinnosťami.

Ako to však vyzerá v praxi?

POZOR

Otcovia síce získajú dva týždne plateného voľna ale žiadne dni navyše im nepribudnú. Materskú, na ktorú majú nárok pri bežnej materskej dovolenke, si len po novom budú môcť rozdeliť na dve obdobia. Štandardné obdobie čerpania je pre nich na úrovni 28 týždňov. Tie si budú môcť rozdeliť na dva týždne a 26 týždňov pri starostlivosti o jedného potomka. Netreba sa obávať, otcovská dovolenka po pôrode sa môže čerpať bez ohľadu na to, či je matka na materskej alebo rodičovskej. Zastupitelia mužského rodu si budú musieť v posledných dvoch rokoch pred otcovskou dovolenkou platiť nemocenské poistenie, a to minimálne 270 dní. Ak si budú chcieť vyčerpať aj zvyšné týždne, Sociálna poisťovňa bude túto podmienku považovať za splnenú.


Ak by sme to mali celé zhrnúť, tak Slovensko už otcovskú dovolenku zavedenú má, upravili sa len podmienky čerpania. Samozrejme, otcovská dovolenka nie je žiadna povinnosť. Ide o možnosť, ak by otec chcel tráviť prvé dva týždne s rodinou. Treba si však uvedomiť, že materská a otcovská dovolenka, veru, nie je žiadna dovolenka.


Ak by ste potrebovali pomoc Sme tu pre vás! www.rivalex.sk/contact



18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page